NYHETER
0

Breivik hotar att begå självmord

Breivik hotar att begå självmord Anders Behring Brevik har länge varit missnöjd med situationen i fängelset. Nu skriver han i ett brev till SVT Nyheters reporter att han lever under ”omänskliga förhållanden” – och hotar att ta livet av sig. Anders Behring Breivik skriver i brevet, som anlände till SVT Nyheter och flera norska medier […]

Breivik hotar att begå självmord

Anders Behring Brevik har länge varit missnöjd med situationen i fängelset. Nu skriver han i ett brev till SVT Nyheters reporter att han lever under ”omänskliga förhållanden” – och hotar att ta livet av sig.

Anders Behring Breivik skriver i brevet, som anlände till SVT Nyheter och flera norska medier i dag, att hans liv på fängelset har försämrats ytterligare, och menar att norska staten egentligen vill att han tar sitt liv.

– Justitieminister Anders Anundsen dömde mig till döden 2 september 2015, skriver Anders Behring Brevik i brevet.

Har stämt den norska staten

SVT Nyheter har tidigare berättat att Anders Behring Breivik stämmer den norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna. Han ansåg då att hans rättigheter kränktes enligt Europakonventionen eftersom han är isolerad från andra interner och att han inte har möjlighet att få träffa utomstående på samma sätt som andra morddömda.

Han menar nu att ännu strängare regler införts efter den 2 september 2015. Han får nu bara använda sig av en av de två isoleringsceller som han tidigare använt. Det innebär, enligt Breivik, att han måste sluta med de studier i statskunskap på Oslo universitet han påbörjat på distans.

– Studier är inte mänskliga och möjliga i den här miljön, och det skulle gälla alla som blev isolerade på samma sätt, skriver Breivik.

Hotar svälta sig till döds

Situationen i fängelset gör nu att den norska terroristen hotar att ta sitt liv.

–  Om inte 02/09/15-ändringarna tas tillbaka kommer jag att fortsätta hungerstrejka tills döden. Jag orkar inte mer, skriver Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik är dömd till livstids fängelse för terrorattentaten i Norge 2011. Totalt dödades 77 människor varav många barn i attackerna på Utöya och bomben i norska regeringskvarteret. Han avtjänar sitt straff på fängelset Telemark, Skien-avdelningen.

SVT Nyheter harsökt den norska kriminalvården, norska justitiedepartementet och Breiviks advokat Öystein Storrvik för en kommentar.

Share:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Written by svensknet

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *