NYHETER
0

Kriget i Syrien: Ryssland har inlett flyganfall

Kriget i Syrien: Ryssland har inlett flyganfall Ryssland har genomfört sitt första flyganfall i Syrien efter att president Putin fått grönt ljus för militärinsatsen, bekräftar ryska försvarsdepartementet. Om Ryssland inte gör det här nu så kommer terroristerna komma till Ryssland, menar Putin i ett första uttalande efter attacken. Attackerna ska enligt en syrisk säkerhetskälla ha […]

Kriget i Syrien: Ryssland har inlett flyganfall

Ryssland har genomfört sitt första flyganfall i Syrien efter att president Putin fått grönt ljus för militärinsatsen, bekräftar ryska försvarsdepartementet. Om Ryssland inte gör det här nu så kommer terroristerna komma till Ryssland, menar Putin i ett första uttalande efter attacken.

Attackerna ska enligt en syrisk säkerhetskälla ha riktats mot mål i de tre provinserna Hama, Homs och Latakia. Enligt uppgift från ryska försvarsdepartementet handlar det om materialdepåer som ammunition, bränsle och kommunukationsutrustning. Strax före klockan 15.00 svensk tid kom också bekräftelsen från president Vladimir Putin.

Väntade angrepp

– Det här var väl väntat. Tidningen Novaja Gazeta hade haft militära källor på att ett anfall skulle ske. Det var bara en fråga om anfallet skulle komma innan eller efter Vladimir Putins tal i FN, säger Erik Norberg, SVT:s korrespondent i Ryssland.

Han berättar att Ryssland har uppgifter på att 2.400 ryska medborgare krigar för IS och att landets ledare ser anfallet som ett sätt att hindra terrorattacker i Ryssland.

I ett uttalande säger Putin att de nu inledda flygattackerna är det enda sättet att bekämpa terroristerna på ett förebyggande vis, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt säger Putin också att han nu förväntar sig att al-Assads regering för dialog med den syriska oppositionen.

”Inte IS-fästen”

Målen för attackerna sägs enligt BBC vara olika rebellgrupper som strider mot president Assads styrkor. Enligt aktivister har attackerna inte riktats mot några kända IS-fästen. Minst 36 människor har dödats. Fem av dem sägs vara barn.

– Alla som dödats i dagens ryska angrepp mot staden Homs är civila.  De områden som i dag bombats av ryskt flyg är bas för de rebeller som besegrade IS i strid för ett år sedan, twittrade Khaled Koja, talesperson för den Syriska Nationella Koalitionen, enligt Reuters.

Rysk upptrappning

President Putin har tidigare sagt att den växande ryska närvaron i Syrien ska hjälpa president al–Assads styrkor i kriget mot Islamiska staten. De senaste dagarna ska Ryssland ha genomfört spaningar med flygplan och drönare mot potentiella mål och enligt AP visar satellitbilder att 28 ryska stridsflygplan finns stationerade i Syrien.

Putins stabschef Sergej Ivanov sade i ett  tv–sänt uttalande att parlamentets beslut var enhälligt.

– En markinsats med vår armé är utesluten. Det enda militära målet med operationen är att ge de syriska regeringsstyrkorna luftstöd i kampen mot IS, sade Sergej Ivanov, stabschef i Kreml, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

USA informerades

Flyganfallen ska samordnas med den syriska regimens stridsflyg via det nyinrättade underrättelsecenter i Bagdad som Ryssland, Irak, Iran och Syrien nyligen presenterade. En rysk tjänsteman i Bagdad underrättade den amerikanska ambassaden och uppmanade amerikanskt flyg att hålla sig bort från Syriskt luftrum under attackerna, säger John Kirby, talesperson för amerikanska UD till Reuters.

Tydligare roll

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att beslutet signalerar att Ryssland nu på allvar tar en tydligare roll i konflikten.

– Man har skickligt spelat de kort som man haft. Man har tagit den här rollen då den amerikanska koalitionen inte varit särskilt lyckosam.

Men det finns frågetecken kring hur flygangreppen ska koordineras.

– Det här ska ske i samråd med de syriska styrkorna och mot IS. Jag undrar just hur det är med underrättelserna, hur kan den ryska insatsen veta att det är mot rätt grupper som anfallen sker?

Share:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Written by svensknet

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *